Wat is een broker en wat kun je er mee?

Wanneer je niet erg van het beleggen en investeren bent, is de kans groot dat je niet weet wat een broker is. Een broker is een platform waar jij onder andere aandelen, opties en forex kunt verhandelen. Er zijn talloze verschillende financiële instrumenten waar jij geld op kunt verdienen of verliezen. Ook wanneer je in aanraking bent gekomen met crypto, vastgoed of grondstoffen zul je waarschijnlijk een broker hebben gebruikt. In dit artikel zal er verder in worden gegaan op dit onderwerp.

 

Vroeger en nu

Wanneer je vroeger van plan was om een aandeel te kopen was dit nog erg anders. Het begon allemaal bij de VOC, honderden jaren geleden. Het was mogelijk om een aandeel te kopen van het bedrijf en op deze manier mee te genieten van de winst die het maakte. Door de jaren heen werden deze waardepapieren steeds populairder. Dit kwam voornamelijk doordat het je de mogelijkheid gaf om al je goud thuis te laten of in te ruilen. Zeker voor mensen die steeds op reis gingen was het dé manier om geld eenvoudig te vervoeren. Vandaag de dag gaat dit allemaal echter heel anders. Het is zo bijvoorbeeld mogelijk om online olie of goud te bezitten, zonder dit ook daadwerkelijk vast te kunnen houden. Je kunt geld inzetten en iets kopen door op één knop te klikken en kunt dit binnen een seconde weer aan iemand anders door te verkopen. Dit koop en verkoop je tegenwoordig vaak van brokers, zoals bijvoorbeeld trading 212 review en degiro review.

 

Verschillende soorten brokers

Wanneer je op zoek bent naar een broker, is het wel zo fijn om eerst wat meer onderzoek te doen naar de broker zelf. De meeste mensen kiezen namelijk vaak voor de eerste broker die ze vinden en dit is niet altijd verstandig. Er kunnen namelijk grote onderlinge verschillen zitten tussen de brokers. Zo zul je merken dat je niet op elke broker dezelfde dingen kunt verhandelen. Ook is het zo dat de leverage waarmee jij kunt traden erg verschilt. Waar je verder op kunt letten is de spread van de broker op verschillende vlakken. De spread is het procentuele verschil tussen de koop en verkoop prijs. Hoe lager deze is, des te makkelijker het voor jou zal zijn om ergens winst op te maken. Ook zijn er enorme verschillen in het uitvoeren van transacties, zowel in de kosten ervan als de tijd die het in beslag neemt.

Mijn Lievelingsdier

Gerelateerde Blogs: