Stichting AAP helpt apen en andere wilde dieren
Stichting AAP helpt als Europese dierenwelzijnsorganisatie apen en andere wilde dieren in nood. Helaas zijn er nog te veel dieren die in een vreselijke situatie zitten. AAP vindt dat dit nu moet stoppen en helpt door deze dieren een veilige plek te bieden in hun opvangcentra en door te pleiten voor betere regelgeving voor dierenwelzijn.
Hoe is Stichting AAP ontstaan?
Stichting AAP is opgericht door Okko en Riga Reussien in 1972. Het begon met het opvangen van een doodshoofdaapje, waarna steeds meer mensen wilde dieren in nood naar het echtpaar brachten. Omdat er voor de zorg voor deze dieren steeds meer geld nodig was, werd op 14 april 1972 Stichting AAP opgericht. Vanuit een oude anjerkas in Amstelveen werden dieren als apen en andere inheemse dieren met liefde verzorgd.
In 1992 komt David van Gennep aan het roer, een toegewijde vrijwilliger die zich toen al 11 jaar voor AAP inzette. De stichting groeide en professionaliseerde zich verder. Ook werd er kritisch gekeken naar de regelgeving rondom dierenwelzijn. Het doel verschoof van het opvangen van dieren naar het voorkomen van dit ellendige dierenleed. In 1995 breidde de stichting uit naar Europa en kwam de specialisatie volledig bij uitheemse zoogdieren te liggen. Dit resulteerde niet alleen in een ruimer opvangcentrum in Almere, maar ook een opvangcentrum in Villena, Spanje.
Welke dieren helpt Stichting AAP?
Stichting AAP is er voor alle apen en exotische zoogdieren in nood. Denk aan leeuwen, tijgers, andere grote katachtigen, wasberen en stokstaartjes. Ook vele soorten apen worden opgevangen, zowel grote mensapen als kleinere apen en halfapen. Bij grote mensapen kun je denken aan chimpansees en bij kleine apen aan bavianen en berberpen. Een voorbeeld van een halfaap is de ringstaartmaki. Alle exotische zoogdieren zijn welkom bij Stichting AAP.
Hulp voor wilde dieren in nood
Het is erg verdrietig dat deze hulp zo hard nodig is. De wilde dieren die Stichting AAP opvangt, hebben vaak een vreselijk verleden als circusdier of zijn illegaal verhandeld. Ook is het mogelijk dat ze (illegaal) als huisdier zijn gehouden en niet de juiste zorg kregen. AAP werkt nauw samen met autoriteiten, overheden en dierenwelzijnsorganisaties, op deze manier wordt AAP op de hoogte gesteld van dieren in nood. Ook kunnen dieren in nood bij AAP gemeld worden op hun website. Stichting AAP biedt exotische dieren een veilige haven in haar opvangcentra in Nederland en Spanje. Alle dieren die bij AAP binnenkomen, gaan eerst minimaal 6 weken in quarantaine. Tijdens deze periode worden zij medisch uitgebreid onderzocht. Zo wordt het bloed en de ontlasting gecheckt op ziekteverwekkende virussen, bacteriën en parasieten. Voor ieder dier wordt een eigen behandelplan opgesteld.
Bij AAP krijgen alle dieren specialistische zorg, er werken ervaren dierverzorgers, dierenartsen en gedragsdeskundigen. Door de dieren op te vangen en ze er weer bovenop te helpen, hebben ze een kans op een beter leven. Nadat de dieren voldoende hersteld zijn van hun verleden, zoekt AAP een nieuwe onderkomen voor ze bij kwalitatieve dierenparken en dierentuinen over de hele wereld, waar ze de rest van hun leven in alle rust kunnen leven.
Betere regelgeving omtrent dierenwelzijn
AAP is continu hard aan het werk voor betere regelgeving in heel Europa, zodat dit leed hopelijk op een dag verleden tijd is. Door preventief te handelen, wordt dierenleed voorkomen en hoeven er minder dieren te worden gered.
Hoe kun jij helpen?
Hiervoor heeft Stichting AAP jouw hulp hard nodig. Help je mee? Jij kunt helpen om deze ellende te stoppen. De dieren hebben je hard nodig. Geef dieren als Govani en Wilma een fijn bestaan. Je kunt zelf kiezen hoe je zou willen helpen. Adopteer een dier of doneer een bedrag wat je kunt missen. Alleen samen stoppen we dit vreselijke dierenleed. Er zijn veel manieren waarop je kunt helpen.
Ontdek waarom je hulp hard nodig is
Helaas zijn er veel te veel voorbeelden van verdrietige verhalen van dieren voor wie hulp te laat of gelukkig net op tijd kwam. Tijgers die onder erbarmelijke omstandigheden van circus naar circus werden vervoerd, in te kleine kisten en zonder eten. Apen die in de achterbak naar Europa werden gesmokkeld, weggerukt van hun familie. Wilde dieren die werden ingezet als attractie. Exotische huisdieren die in de huiskamer werden gehouden en hierdoor niet de juiste verzorging kregen, met nare gevolgen van dien. Stuk voor stuk vreselijke verhalen. En dit gebeurt nog elke dag.
Lees de hartverscheurende verhalen van Wilma, Govani en vele andere dieren op de website van Stichting AAP.
Apen: https://www.aap.nl/aap-helpt-apen-en-andere-exotische-zoogdieren-in-nood/
Wilde dieren: https://www.aap.nl/aap-helpt-wilde-dieren-in-nood/