Wil je de uitstroom van de medewerkers binnen jouw organisatie beperken? Dit zijn de beste tips!

Steeds meer organisaties hebben problemen met het werven van nieuw personeel. Vaak focussen bedrijven zich dan ook volledig op het werven van nieuwe medewerkers. Dat is niet zo gek, maar wel erg gevaarlijk. Door je teveel te focussen op het werven van mensen aan de voordeur, vergeet je namelijk de achterdeur waar bestaande medewerkers uit kunnen vertrekken. Juist het behoud van je medewerkers is enorm belangrijk in deze krappe arbeidsmarkt. Maar hoe pak je dit nu slim aan? Je leest het in dit blog.

 

Tip #1: Ga regelmatig in gesprek met je medewerkers

Als manager of werkgever is het erg belangrijk dat jij je medewerkers het gevoel geeft dat ze gehoord en gezien worden. Een goede manier om dit te doen, is het regelmatig inplannen van een 1-op-1 gesprek met je medewerkers. Dit kun je bijvoorbeeld eens per maand doen. Op de agenda staat alles wat de medewerker met je wil bespreken rondom het eigen functioneren, het functioneren van de leidinggevende, de organisatie en het team. Bespreek zowel wat er goed gaat als wat er niet goed gaat en waak er goed voor dat je in deze gesprekken vooral de medewerker hoort en samen toewerkt naar oplossingen waar deze nodig zijn. De medewerker moet zich vrij voelen om 360 graden feedback met je te delen. 

Tip #2: Geef je medewerkers de kans om zich te ontwikkelen

Een ander belangrijk aspect van het behouden van de mensen in je team, is het zorgen voor voldoende ontwikkelmogelijkheden en vlootschouw voor de mensen binnen je organisatie. Investeer in je medewerkers door middel van opleidingen, trainingen, workshops of persoonlijke ontwikkelprogramma’s. Bied je medewerkers perspectief en stel samen met de medewerker een persoonlijk ontwikkelplan op, waarin jullie samen doelen vaststellen voor het komende jaar, de komende drie jaar en de komende vijf jaar. Evalueer de voortgang regelmatig en stel bij waar nodig. 

Tip #3: Maak gebruik van tools om je medewerkers te ondersteunen

Werk je in een grote organisatie en/of heb je niet altijd goed zicht op de prestaties van je medewerkers? Dan kunnen tools je helpen om de prestaties, het functioneren en het werkplezier van je medewerkers te tracken. Een voorbeeld van zo’n tool is een vlootschouw, die je gebruikt om na te gaan of de medewerker nog op de juiste plek zit, of de medewerker ondersteuning kan gebruiken en of iemand op een manier die overeenkomt met het beeld dat jij van diegene hebt.

Mijn Lievelingsdier

Gerelateerde Blogs: