Wat is vitamine D precies en waarom is het belangrijk voor je lichaam?

Vitamine D is een vitamine die oplosbaar is in vet. Je hebt vitamine D nodig om te zorgen dat je immuunsysteem goed ondersteund wordt. Tevens is het nodig om sterke botten en tanden te behouden. Deze vitamine zorgt er daarnaast ook voor dat je lichaam calcium goed uit je natuurlijke voeding opneemt. In tegenstelling tot de meeste vitamines kan je lichaam vitamine D zelf aanmaken. Er bestaan twee soorten van deze vitamine, namelijk vitamine D2 en vitamine D3. Beide kan je lichaam uit voeding halen, maar ze worden tevens gevormd onder invloed van uv-straling. Deze vitamine ondersteunt ook je hart en bloedvaten, je spieren. Daarnaast is het goed voor je gemoedstoestand, nagels, haren en huid. Je kan voedingssupplementen, zoals vitamine D kopen en NAC supplement gemakkelijk online aanschaffen en thuis laten bezorgen. 

Vitamine D uit zonlicht halen

Het merendeel, namelijk twee derde, van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid wordt automatisch aangemaakt door de blootstelling aan zonlicht. Op het moment dat je tussen de vijftien en dertig minuten buiten loopt tussen elf uur in de ochtend en drie uur in de middag zou je lichaam genoeg van deze vitamine aan moeten kunnen maken. Om te zorgen dat je lichaam voldoende van deze vitamine aanmaakt is het wel belangrijk dat je geen zonnebrandcrème gebruikt die een hoge beschermingsfactor heeft, en dat je handen en hoofd onbedekt zijn. Uit onderzoek is gebleken dat de meeste mensen een tekort hebben aan deze vitamine. Dit komt waarschijnlijk doordat veel mensen toch binnen zitten, een donkere huidskleur hebben of kleding dragen die hun huid bedekt. De gezondheidsraad adviseert aan kinderen die jonger zijn dan vier jaar en ouderen boven de zeventig om supplementen te slikken om voldoende vitamine D binnen te krijgen.

Voedingsmiddelen waar je deze vitamine in terug kan vinden

Er zijn voedingsmiddelen waar je een kleine hoeveelheid van deze vitamine in terug kan vinden. Dit zijn altijd dierlijke producten. Je kan hierbij denken aan roomboter, runderlever, kaas en eigeel. Daarnaast vind je een grote hoeveelheid van deze vitamine terug in vette vis zoals zalm. Aan andere voedingsmiddelen is deze vitamine kunstmatig toegevoegd, zoals bak- en braadproducten, margarine en halvarine. Als je niet zeker weet of je genoeg van deze vitamine binnenkrijgt dan kan je dit laten testen met een bloedtest. Je huisarts kan je hier een verwijzing voor geven. Er zijn verschillende supplementen op de markt waar vitamine D kunstmatig of natuurlijk in aanwezig is.

Mijn Lievelingsdier

Gerelateerde Blogs: