Bloedluis bestrijden

Wat is een bloedluis? Het is een mijt die vooral voorkomt bij kippen en vogels. Daarom wordt een bloedluis ook wel een rode vogelmijt genoemd. De mijten zijn te herkennen aan hun felrode kleur. Verder zijn ze slechts tussen de 0,1 en 1 millimeter groot. Bloedluizen kunnen vervelende gevolgen hebben voor dieren. En ondanks dat ze niet gevaarlijk zijn voor mensen, kunnen ze wel irritatie opleveren. Ontdek gauw hoe je bloedluizen kunt bestrijden. 

De gevolgen van bloedluis

Ondanks dat een bloedluis klein is, kunnen de gevolgen van de mijt helaas erg vervelend zijn. Vooral kippen en andere vogels hebben vaak last van bloedluizen. Wat doet een bloedluis, ook wel rode vogelmijt, dan precies? Ongeveer één keer in de acht dagen vult een bloedluis zijn buik met bloed van het dier waarop hij parasiteert. Het probleem is dat rode vogelmijten in grote getalen voorkomen. Wanneer een dier bloedluizen heeft, kan dit daarom ernstige bloedarmoede veroorzaken. Daarnaast leveren bloedluizen irritaties op en kunnen ze ziekten overbrengen op dieren. Rode vogelmijten zijn niet gevaarlijk voor mensen, maar ook mensen kunnen last hebben van een jeukende huid. Het is dan ook fijn als je weet hoe je de mijten kunt bestrijden. 

Grote schoonmaak

Bloedluizen staan erom bekend dat ze niet goed tegen water kunnen. Merk jij dat je kippen of andere dieren last hebben van bloedluizen? Dan is het een goed plan om het dierenverblijf even goed schoon te maken en om te spoelen met water. Op deze manier verwijder je een groot deel van alle bloedluizen. Natuurlijk moet je meer ondernemen om de bloedluizen effectief te bestrijden, maar het spoelen met water is een goede eerste stap. 

Bloedluis op een natuurlijke manier bestrijden

Wil jij bloedluis bestrijden? Dan kun je dit doen door ze aan te vechten met hun natuurlijk vijand, namelijk roofmijten. Bloedluizen zijn de voedselbron van roofmijten. Als jouw kippen of andere dieren last hebben van bloedluizen, is het daarom een goede tip om roofmijten te kopen. Deze kun je via het internet verkrijgen of in een tuincentrum bij jou in de buurt. Zet een roofmijt tegen bloedluis en los het probleem van je kippen of andere dieren op. 

Bestrijd bloedluizen niet op een chemische manier 

Er zijn verschillende chemische bestrijdingsmiddelen die kunnen helpen met het tegengaan van bloedluizen. Toch is het sterk af te raden om chemische middelen in te zetten. Ondanks dat de producten vaak effectief zijn, kunnen ze de omgeving beschadigen. De chemische middelen zijn namelijk slecht voor andere insecten en dieren. Als het je niet lukt om bloedluizen op natuurlijke wijze te bestrijden, is het beter om een professionele ongediertebestrijder in te schakelen. 

Mijn Lievelingsdier

Gerelateerde Blogs: