Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik hecht nogal veel waarde aan mijn tuintje. Hij is niet groot, maar de planten die erin staan zijn super mooi en gezond. En toch had ik laatst de schrik van m’n leven: ik had gaatjes in m’n mooie planten! Al snel kwam ik erachter wat het waren: De taxuskever en junikever in gazon en planten! Maar waar komen die beestjes eigenlijk vandaan? En hoe moet je de junikever en de taxuskever bestrijden?

De kevers

De junikever komt uit de bladsprietkeverfamilie. Ze zijn oranjebruin tot lichtgeel, en meestal geheel behaard. Als larve eten ze plantenwortels, en als volwassen kever doen ze zich tegoed aan blaadjes. De volwassen junikevers zijn vanaf, je raadt het misschien al, juni te zien, wat ze hun Nederlandse naam geeft. Dan is er nog de taxuskever, oftewel de gegroefde lapsnuitkever. Dit is een kever uit de snuitkeverfamilie. Deze kevers zijn zwart, met enkele lichte vlekjes op de bovenkant van hun dekschild. Het dekschild is gegroefd en korrelig en de kop is lang, zoals bij alle snuitkevers. Taxuskevers zijn s ’nachts actief. De volwassen kevers doen zich tevens te goed aan blaadjes, en de larven zijn extreem schadelijk voor je planten.

De bestrijding

Dus, nu we precies weten hoe deze kevertjes te herkennen, hoe zorgen we er nu voor dat ze jouw mooie planten geen pijn doen? De taxuskever heeft twee vormen van bestrijding nodig, deels afhankelijk van hoe lang ze al in je tuin zitten. De larven en de volwassen kever worden namelijk anders bestreden. Voor de volwassen kever zal een parasitaire schimmel het werk doen, maar voor de larven heb je ook parasitaire aaltjes nodig. De bestrijding van de larven van de junikever kan ook met parasitaire aaltjes, of door het stomen van de grond tijdens de teeltwisseling. Ook is er een product genaamd B-green. Dit zijn strooiselkorreltjes die de meesten volwassen junikevers wel de das om kunnen doen.

Hopelijk voel je je nu weer wat geruster over de toekomst van je tuin. Het is zonde als je ergens zo hard je best voor doet, en dat het dan verpest zou worden door wat kevertjes. Met deze methodes zou je snel van je probleem af moeten zijn. Maar je kan natuurlijk ook altijd een specialist om hulp vragen, en/of een tuinwinkel! Zorg ervoor dat je tuintje een plek blijft waar jij van kan genieten, en veel succes!